Categorieën

Provincie

Gemeentes

Plaats

Professionals

Vraag 5 offertes aan in jouw regio

Start hier

SISI sprookje & werkelijkheid

De tentoonstelling "SISI" is geopend van 10 april t/m 27 september in Paleis Het Loo.


Vanaf het voorjaar van 2015 toont Paleis Het Loo het ware levensverhaal van keizerin Elisabeth van Oostenrijk in de tentoonstelling Sisi, sprookje & werkelijkheid. Naast het geromantiseerde, sprookjesachtige beeld uit de films met in de hoofdrol Romy Schneider, wordt ook de tragische kant van haar leven belicht.

Nooit eerder werd een dergelijk grote en veelzijdige tentoonstelling over Sisi buiten Oostenrijk georganiseerd. Iedereen kent Sisi, keizerin Elisabeth van Oostenrijk (1837-1898), de beeldschone vrouw van keizer Franz Joseph. De romantische films uit 1957-1959, met Romy Schneider en Karlheinz Böhm in de hoofdrol, maakten haar met de koosnaam ‘Sisi’ onsterfelijk.

Legendarisch is haar knielange kastanjebruine haar, dat zij droeg in een ingewikkeld vlechtwerk, en haar extreem slanke taille die zij graag toonde in haar prachtige galajurken. Obsessieve aandacht voor haar schoonheid en gezondheid waren leidend in haar leven. De dramatische zelfmoord van haar enige zoon Rudolf en het feit dat zij zelf om het leven werd gebracht hebben de mythe versterkt.

De expositie Sisi, sprookje & werkelijkheid laat de confrontatie zien tussen het sprookjesachtige beeld, gecreëerd door de beroemde films, en de realiteit met depressies, intriges, obsessies en dood. Aan de hand van filmfragmenten, foto’s, schilderijen en persoonlijke bezittingen wordt Sisi’s jeugd, haar leven als keizerin aan het Weense hof, haar kroning tot koningin van Hongarije, de obsessie voor haar uiterlijk en de mythevorming rond haar persoon geïllustreerd.

Bijzondere aandacht zal worden besteed aan Sisi's bezoeken aan Nederland. De tentoonstelling is samengesteld door Olivia Lichtscheidl, conservator van het Sisi- Museum en Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. in Wenen.

Postadres: Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn; Ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg
Geopend: dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10:00-17:00 uur
Routebeschrijving: A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen
Navigatieadvies: Apeldoorn, 7313 AA
Informatie: +31 (0)55 577 24 00 of paleishetloo.nl/sisi

Bron: © Paleis Het Loo

Copyright © 2024
Webdesign door Pixel Creation